2009 m. spalio 24 d., šeštadienis

Žaliuzės- atsiradimas ir istorija

Galėtume neapdairiai pagalvoti, jog žaliuzės- tai naujų laikų naujovė, atrasta žmogaus pastangomis gyventi kuo patogiau. Tačiau klystume padarę tokią prielaidą, nes žaliuzės, kaip bebūtų keista yra itin senas išradimas. Manoma, jog žaliuzių prototipas- įrenginys primenantis dabartines žaliuzes, atsirado Rytuose. Glaudūs Rytų kontaktai su Europa leido ne tik geriau pažinti vieni kitų kultūrą, tačiau tokiu būdu Europą pasiekdavo ir nauji išradimai ar idėjos. Taigi, dėl nuolatinio kontakto su arabais, ispanai pirmieji perėmė šį išradimą. Vėliau žaliuzės paplito ir kituose kraštuose- XVIII a. galime žaliuzes sutikti Anglijoje bei Prancūzijoje. Žaliuzės pirmiausiai buvo medinės ir neturėjo įrangos, kuria, kaip šiais laikais, būtų galima kontroliuoti šviesos patekimą į patalpą. Žaliuzės greitai plito ir tapo paklausios dėl to, jog buvo žymiai pigesnės už užuolaidos- tais laikais audiniai kainavo itin brangiai. Tačiau jos turėjo ne vien tik praktinę paskirti- jau ir tada žaliuzės buvo tapusios interjero dalimi, jos būdavo puošiamos įvairiausiais audinių raižiniais.


XVIII a. antroje pusėje Filadelfijoje, Amerikoje, kuri tuomet vis dar priklausė Didžiajai Britanijai, žinomas dizaineris Džonas Vebsteris pradėjo gaminti gerai vartotojams žinomas žaliuzes.

Tačiau oficiali žaliuzių istorija prasidėjo tik 1841 m. rugpjūčio 21 d.- tuomet jų gamybą užpatentavo amerikiečių verslininkas Džonomas Hemptonas.


Žinoma, pati žaliuzių istorija dar nėra iki galo aiški, tačiau galime daryti prielaidą, jog pirmosios žaliuzės buvo horizontalios bei medinės, o vertikalios žaliuzės atsirado tikiriausiai iš skiautinių durų uždangos. XXa. atsiranda ir kiti žaliuzių tipai- šalia medinių, jau galime matyti ir žaliuzes iš kitų medžiagų. Tam įtakos turėjo tai, jog daugelyje pramonės sričių medieną pakeitė metalas, o po Antrojo pasaulinio karo buvo pradėtos naudoti sintetinės medžiagos ir audiniai.



Roletai


 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą