2010 m. rugsėjo 27 d., pirmadienis

Apsauginės žaliuzės – paskirtis ir pritaikymas pastato eksterjere

Lietuvoje vis dar vyrauja nuomonė, jog apsauginės žaliuzės yra skirtos biurams, kavinėms, restoranams bei kitiems viešosios paskirties pastatams. Toks stereotipas vyrauja tikriausia dėl paties apsauginių žaliuzių pavadinimo. Daugelis yra linkę galvoti, jog pagrindinė šių žaliuzių funkcija yra apsaugoti pastatą nuo nepageidaujamų svečių – trumpai tariant, įsilaužėlių. Apsauginės žaliuzės atlieka šią funkciją, tačiau tai nėra pagrindinė ir vienintelė jų paskirtis.

Dažniausiai, apsauginių žaliuzių pasirenkamos siekiant sumažinti patalpų vėsinimo ir šildymo išlaidas – nuleidus šias žaliuzes, patalpa uždaroma aklinai, šaltis į patalpą neprasiskverbia, o čia susikaupusi šilumą nepatenka į lauką.

Apsauginės žaliuzės yra naudojamos ir kaip eksterjero puošybos elementas. Galbūt Lietuvoje toks šių žaliuzių naudojimo būdas dar nėra paplitęs, tačiau daugelyje Vakarų Europos valstybių, šios žaliuzės yra pasirenkamos būtent dėl dekoratyviosios jų paskirties.

Eksterjeras apskritai yra labai svarbus, kuriant bendrą namų erdvę – kuo labiau pastato eksterjeras dera su patalpų vidumi, tuo skoningiau atrodo bendras pastato vaizdas. Pastato išorė gali labai daug pasakyti apie patį pastatą – pabrėžti jo oficialumą, sukurti modernumo įspūdį ar tiesiog prisidėti prie namo jaukumo ir šilumos įvaizdžio.

Jei norite sukurti modernaus namo eksterjerą – apsauginės žaliuzės tikrai puikiai jame įsikomponuos. Kaip jau minėta, jos tinka ir daugeliui oficialių (viešąją paskirtį turinčių) pastatų – kavinėms, restoranams, ofisams ir pan.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą