2010 m. spalio 7 d., ketvirtadienis

Langų puošybos elementai senovėje ir šiandien

Dekoruoti langus žmonės pradėjo jau senų senovėje. Žinoma, iš pradžių audiniai kabinami ne dėl dekoratyviosios, tačiau dėl savo funkcinės apskrities – jie sulaikydavo šilumą ir šaltį, apsaugodavo namus nuo saulės spindulių, taip pat apsaugodavo ir nuo vabzdžių.

Daugelyje Pietų Amerikos šalių vietoj užuolaidų būdavo naudojami išdirbti žvėrių kailiai. Vėliau atsiradusios medžiagos pakeitė kailius, ir užuolaidos pradėjo sparčiai plisti po visą Europą.

Viduramžiais užuolaidos jau buvo laikomos prabangos preke. Kuo prašmatnesnės užuolaidos puošdavo langus, tuo kilmingesniais buvo laikytini namai.

Tačiau ne visi žmonės galėjo sau leisti įpirkti užuolaidas – audinių kainos buvo tikrai didelės. Tad paprastų žmonių namus puošdavo ne kas kitas, o žaliuzės. Žaliuzės Europą pasiekė iš Rytų – pirkliai keliaudami iš Europos į Rytus nuolatos parveždavo naujovių. Žaliuzės itin populiarios tapo Ispanijoje, vėliau ir Prancūzijoje.

Šiandien langų puošybos elementai daugelyje namų atlieka daugiausiai dekoratyviąją savo paskirtį, o į funkcionalumą atsižvelgiama kiek mažiau. Užuolaidos šiandien nebėra tokios brangios, kaip senovėje, tačiau taip pat jos nebėra laikomos prabangos preke. Naujų technologijų dėka, langų dekoravimo elementai yra gaminami iš įvairiausių medžiagų, įmanomos įvairiausios spalvos bei raštai. Todėl tiek užuolaidos, tiek žaliuzės, tiek kiti langų puošybos elementai gali prisidėti kuriant norimą interjero stilių – ar tai būtų solidus ir prabanga alsuojantis interjeras, ar klasikinis, ar modernus minimalistinis interjero stilius.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą