2010 m. lapkričio 14 d., sekmadienis

Apsauginių žaliuzių istorija

Apsauginės žaliuzės puošia vis daugiau gyvenamųjų namų, o verslo įmonės jau negali ignoruoti jų teikiamos naudos - saugumo ir gero estetinio vaizdo. Tiesa, taip buvo ne visada. Apsauginės žaliuzės praėjo ilgą evoliucijos kelią, kol tapo tokiomis, kokias regime šiandien.

Istoriniai šaltiniai teigia, kad panašus į apsaugines žaliuzes daiktas atsirado senovės Graikijoje. Jos priminė Lietuvos kaime vis dar sutinkamas langines ir jų paskirtis, kaip ir visų šiandieninių žaliuzių, buvo riboti patenkančios šviesos kiekį ir apsaugoti nuo išorės veiksnių. Istorikai mano, kad aktualiausia buvo apsisaugoti nuo nenuspėjamų tropinių orų padarinių. Taip pat apsauginės žaliuzės atliko ventiliacijos sistemos funkcijas. Įdomiausia, kad tuo metu jos buvo gaminamo iš marmuro. Greičiausiai eiliniai senovės graikai tokio malonumo negalėjo sau leisti. Langinės buvo turtingųjų visuomenės narių namų atributas.

Laikui bėgant apsaugines zaliuzes plito po viduržemio jūros regioną. Marmurą pakeitė medis, o žmonių išradingumas lėmė, kad nauji patobulinimai leido į patalpas įleisti daugiau dienos šviesos. Viduramžiais langų apsaugos sparčiai keitėsi. Jos imtos gaminti iš metalo, o jas papuošė plėšikų norus ribojančios spynos. Dažniausiai tokiomis langų apsaugomis papuošdavo tik pirmuosius pastato aukštus.

XV a. apsauginių žaliuzių “protėviai” iš tikrųjų tapo puošnūs. Turtingieji panoro jas įsirengti vien dėl estetinių priežasčių. Šie puošybos elementai išliko ir vėlesniuose Europos miestų statiniuose. Atkreipkite dėmesį į Vilniaus senamiesčio pagrindinėse gatvėse stovinčius namus ir jų langines.

XVIII a. ispanai langines pristatė išoriniam pasauliui. Šios, kaip mes šiandien esame įpratę vadinti, apsauginės žaliuzės aktyviai plito Pietų Amerikoje. Tiesa, Šiaurės Amerikoje langinės didelio populiarumo nesusilaukė. Taip pat būtent Amerikos žemyne tapo madinga jas dažyti baltai. Ši spalva žaliuzėms tiko. Šiandien tai populiariausia ir dažniausiai sutinkama apsauginių žaliuzių spalva.

Galiausiai tobulėjant technologijoms apsauginės žaliuzės įgijo dabartinį savo veidą. Jos evoliucionavo daugiau nei 2000 metų, keitėsi, kartais buvo skirtos tik puošti aplinką. Šiandien jos apjungia visą, ką buvo sugalvoję prieš mus gyvenę žmonės: jos puošia ir saugo namus bei verslo įmones.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą